Tips på caféer i Vasastan

| |

Mina favoriter i Vasastan!

Gästskribent @happilymunching

Förutom söder så är Vasastan den stadsdel jag förmodligen hänger mest i, förutom att husera den första Café Pascal på Norrtullsgatan (som fortfarande erbjuder 20% på take away) innehåller en massa andra grymma caféer och restauranger. Även det här inlägget kommer att innehålla en blandning båda.

Läs även: 5 pluggvänliga caféer

Jag börjar med förra årets bästa nyhet som var när Fosch öppnade sitt nya ställe nere på Birger Jarlsgatan. Ett av Sveriges bästa bagerier som erbjuder både gott bröd, fantastiska croissanter och små macarons och numera även take away på hela menyn som vissa dagar inkluderar våfflor. 

Några kvarter därifrån ligger Green rabbit, det enda bageriet, vad jag vet, som inkluderar råg i alla bröd, även sötebrödet. I vanliga fall brukar jag gå dit och handla soppa med ostfralla till lunch men i de här tiderna jobbar jag, liksom många andra, hemma så kan jag tipsa er i närheten att gå förbi. Är du orolig att gå in så kan du ringa in din beställning så kommer de ut med den på gatan där du kan swisha din betalning. I dessa tider erbjuder de även en take away helgkasse med en massa godsaker, bl.a. kakor och rågbröd. 

Läs även: Favoriter på Södermalm

På Rådmansgatan 57 ligger Café Gast som är systercafé till Kaffeverket vid St: Eriksplan. På Gast erbjuder de grymt kaffe, fantastiska bowla och trevligt häng. Stället blev 2018 nominerat till DN:s Gulddrake och erbjuder just nu 20% rabatt på all take away. Perfekt att stanna till och sedan ta en promenad upp till observatorielunden.

Sugen på något matigt istället?

Är du sugen på något mer matigt så rekommenderar jag Café Facil som just nu erbjuder 10% på all take away, de har helt grymma efterrätter. I samma kvarter har du även Pom och Flora. Det var ett sånt ställe jag velat besöka länge men det var alltid fullt, sen kom jag på det, åkte in tidigt en morgon på sommaren och förstår varför det alltid är fullt, deras frukostbowls är helt fantastiska. 

Ett stenkast därifrån ligger Brisket & Friends som just nu erbjuder 20% på sin take away. De har även veganska alternativ men kan skvallra om att det grillade köttet bara faller samman och deras macncheese är grym! 

Största tipset jag kan ge är dock min absoluta favoritrestaurang i hela Stockholm- Jim och Jacob. Deras majsbröd smälter i munnen och deras sliders, kan fortfarande drömma drömmar om den. Och servicen är bland den bästa jag varit med om. De har inte så många sittplatser men erbjuder just nu take away och mitt tips är- passa på att gå dit! Och ta majsbrödet, tro mig, du kommer inte ångra dig.

Uppför gatan mot Vasaparken har du Snö gelateria, i vanliga fall ett Stockholms bästa ställen för en gelato men de erbjuder även luncher för takeaway just nu. Det är perfekt nu när våren är på väg att ta med sig maten och sätta sig i parken med sin mat. Är du sugen på något salt innan glassen så kan jag starkt rekommendera The Italian cousins.

Rör du dig närmre St Eriksplan har du Kaffeverket som just nu erbjuder take away. Det är ett ganska klassiskt go to ställe för mig och min lillasyster och vi brukar ofta ses där för en fika. Deras brownie med cocostopping…. tur att jag inte bor närmre.

Rörstrandsgatan

Sen har vi bästa Rörstrandsgatan, den gata som fått ett uppsving det senaste året och som huserar Mellqvist kaffebar som liksom tidigare har sin kaffelucka och som öppnar upp sin uteservering nu här i veckan. Kaffet här är otroligt!!! Det brukar vara en sån där ”hurra nu fick jag lön” firande att hoppa av där på väg till jobbet och ta en take away cappuccino, för att bara njuta.

Det efter att jag varit på stans absolut bästa bageri Lillebrors bageri som har världens godaste semla. De har till i år även tryckt upp t- shirt med texten semla. Även deras bullar, chokladbollar. Allt är gott!!! De erbjuder även frukostmackor som take away som inte ligger framme men de fixar om man ber om det. Säg till om en bagarmacka som är en fralla med smör, ost och fikonmarmelad och gör sen kollegorna avundsjuka på jobbet!l

Extratips!

Som lite extratips: saknar du att gå på bio så har Bio Capitol ett erbjudande om att hyra en hel salong där du kan välja valfri film från repertoaren en vardag för 1500 kronor. För lite extra lyxigt biogodis rekommenderas Chokladfabriken i närheten.

/ @happilymunching

Föregående

Nu är det dags att hjälpas åt!

Går i tankar att köpa kaffemaskin?

Nästa