Gott kaffe hemma! Del 1

| |

Det här inlägget innehåller affiliate länkar.

Detta inlägget kommer inte handla om caféer i Stockholm utan om vad jag tycker är gott kaffe hemma! Inte riktigt hur man gör kaffet, inte vad du har för vatten för att göra kaffe, inte vad du använder för bönor utan vilka olika varianter det finns att använda förutom traditionellt bryggkaffe och vilken jag tycker ger det bästa resultatet hemma. Nu kör vi!

Det finns tre olika aspekter när det gäller kaffe hemma tycker jag.

 1. Tid från att jag börjar till att jag sitter med en kopp i handen (tid)
 2. Hur mycket jag själv behöver göra för att få denna kopp (ansträngning)
 3. Hur gott det kommer att smaka (smak)

1-5. 1 är väldigt negativt och 5 är väldigt positivt.

Med hjälp av dessa tre aspekter ska jag gå igenom vilket sätt jag tycker skapar ett gott kaffe hemma. Jag tycker inte det får vara för jobbigt att göra kaffet, men jag vill fortfarande att det ska smaka bra! Jag har valt att utgå från tre metoder som jag har hemma. Det med högst betyg vinner!

1. Chemex

Gott kaffe hemma

Chemex* är en variant som dyker upp mer och mer både i hemmen och på caféer. Och oj vad det är gott! Det inte bara ser fancy ut, utan det är det också. Att göra en god kanna Chemex kräver dock sin tid, kunskap och framförallt kärlek. Såklart även bra bönor, filter och vatten. Men sånt struntar vi som sagt i nu.

Cafeerstockholm rekommenderar denna bryggaren från Chemex för upp till 6 koppar. Dessutom får du fri frakt på den!

De tre aspekterna:

 1. Tid: Det tar TID! Du ska koka upp vatten i din fancy kaffekokare, du ska skölja igenom filtret, du ska väga kaffet, du ska väga vattnet, du ska väga allt om det ska göras rätt. Och det ska det, för annars förstörs känslan.
  Tid 1-5: 1
 2. Ansträngning: Med punkt så förstår du nog att det kräver en hel del.
  Ansträngning 1-5: 1
 3. Smak: Smaken är grym om du lär dig att göra det rätt! Jag använder min Chemex varje helg och när jag är ledig, för då har jag tid och ork att göra det.
  Smak 1-5: 5

  Chemex total: 2,3

2. Nespressomaskin

Gott kaffe hemma med nespresso

Denna variant behöver nog inte någon vidare förklaring. Det är sån där maskin med kapslar ni vet. Jag tycker verkligen att dom har blivit så mycket bättre än vad dom var tidigare, nu är det faktiskt riktigt gott och minst sagt smidigt!

Cafeerstockholm tipsar om Cervera som just nu har upp till 1000kr rabatt på Nespressomaskiner + att du får 60 kapslar gratis!

 1. Tid: Du lägger in kapseln. I värsta fall fyller du på vatten. Du trycker på knappen. Sen kan du hämta koppen efter 1 minut om du inte orkar vänta. Bättre blir det inte!
  Tid 1-5: 5
 2. Ansträngning: Fylla på vatten och trycka på en knapp. Får det ens kallas ansträngning? Nej de tror jag inte va!
  Ansträngning 1-5: 5
 3. Smak: Smaken är ju lite som den är. Är du finsmakare så kanske detta inte är för dig. Men jag tycker det har blivit bättre och det finns väldigt många smaker och typer att välja på!
  Smak 1-5: 3

  Nespressomaskin total: 4,3

3. Fransk press

gott kaffe hemma med fransk press

Detta är nog den varianten som jag använder mest hemma. Tror mer det handlar om känslan av att få göra något själv än hur bra det egentligen blir.

Cafeerstockholmer rekommenderar att du lägger lite pengar på din franska press. Köp inte den billigaste. Köp även inte en för stor eller en för liten. Tänk igenom hur många koppar du brukar göra. Denna är för 3 koppar och den rekommenderar jag!

 1. Tid: Koka kaffe, skopa upp kaffe, röra om, vänta 2 minuter, pressa ner sakta. Kanske 8 minuter från att du börjar fylla upp vattenkokaren till färdigt kaffe.
  Tid 1-5: 3
 2. Ansträngning: Kräver inte allt för mycket ansträngning. Men ändå lite handpåläggning.
  Ansträngning 1-5: 3
 3. Smak: Smaken är oftast bra. Ibland får jag lite för mycket sump i slutet. Beror kanske på att jag inte alltid har korrekt malt kaffe eller att min press är något sliten också.
  Smak 1-5: 4

  Franks press total: 3,3

Vinnaren i testet ”Gott kaffe hemma” med totala poängen 4,3 blir Nespressomaskinen!

Fylla på vatten och trycka på en knapp. Får det ens kallas ansträngning?

– Cafeerstockholm.se

Här hittar du Nespressomaskiner vi tipsar om! Just nu upp till 1000kr rabatt och fri frakt!

Hoppas att du gillade inlägget. Glöm inte att följa Cafeerstockholm på Instagram du du dagligen får tips om Stockholms bästa caféer!

Fred och fika!

Föregående

Kaffefamiljen ger 30% rabatt!

Nu är det dags att hjälpas åt!

Nästa